Češnjak - hrana i lijek

Češnjak se od davnina osim kao hrana upotrebljava i kao lijek. U ljekarnama se prodaju tablete, tinkture i kapsule napravljene od češnjaka. Za te pripravke je bitno da imaju pozitivno zdravstveno djelovanje a nemaju nepoželjan učinak nakon upotrebe.

Najpoznatije je djelovanje češnjaka protiv prehlade i gripe a koristan je i pri bronhitisu. Vrlo je koristan pri izlučivanju žuči, pri snižavanju krvnog tlaka, snizuje kolesterol u krvi, pospješuje probavu i rad mokraćnog sustava.

Zdravstvenu vrijednost češnjaku daje eterično ulje koje sadrži sumpor i biljni antibiotik - alicin. Nakon konzumiranja češnjaka, preko kože i dišnih organa, izlučuje se alilsulfid koji daje neugodan miris.

Lukovica češnjaka je reproduktivan organ koji se sastoji od češnjeva a svaki češanj može dati novu biljku.

Biljka češnajka vrlo je otporna na niske temperature i može dobro prezimiti i kod nas. Samo tijekom formiranja glavica češnjak voli višu temperaturu i tada su češnjevi veći i intenzivnijeg mirisa. Češnjak se uzgaja u plodoredu a na istoj površini sadnja se može ponoviti svakih 4-5 godina. Ne podnosi nikakav luk kao predkulturu, a voli rajčicu, papriku , krastavce i krumpir. Ima velike zahtjeve za svjetlost pa za uzgoj treba odabrati dobro osunčane terene.

U jesen (sredinom listopada) sadimo krupne češnjeve 4-6 gr. Sadi se u redove razmaka 20-30 cm (cca 30 biljaka / m2).

Pri ručnoj sadnji češnjevi se sade uspravno tako da začetak stabljike dođe na dubinu 5-6 cm. Češnjak je zreo za vađenje kad lažna stabljika omekša i nadzemni dio počne polijegati.

Može se čuvati tijekom cijele godine u podrumima ili skladištima na temp. 1-2 stupnja uz stalno provjetravanje.

Češnjak u vrtu spreman za branje

Ostali savjeti