Dinja i lubenica

DinjaDinja i lubenica se uzgajaju uz navodnjavane sustavom kap po kap, pri čemu optimalna ishrana donosi prinos i kvalitetu.
Predstavit ćemo način ishrane granuliranim proizvodima u osnovnoj gnojidbi, čime stvarate temelj ishrane, i vodotopivim proizvodima u prihrani, kroz sustav navodnjavanja kako biste dodali ostatak hranjiva do potrebne razine po određenim fazama rasta i razvoja. Mnoge sorte i hibridi imaju specifične zahtjeve prema odnosu i količini hranjiva. Višak dušika tijekom zriobe izravno utječe na kvalitetu. Važno je o omogućiti optimalan intenzivni porast i u toj je fazi potrebno osigurati od 120 do 160 kg/ha dostupnog N.

Fosfor je važan za dobro ukorjenjivanje i za 10 tona prinosa potrebno je 13 kg dostupnog P 2O5. Treba osigurati 100 kg/ha dostupnog P 2O5 za optimalne prinose. Fosfor se prilično ujednačeno prihvaća tijekom vegetacije i poželjno je dodati određenu količinu toga elementa u fazi prije zriobe.

Kalij je važan za kvalitetu, za deset tona prinosa potrebno je 35-50 kg, ovisno o potrebama uzgajanog hibrida. Prema pravilu unosi se najmanje 150 kg/ha K2O, ovisno o sadržaju K 2O po analizi plodnosti. Za osnovnu startnu gnojidbu savjetuje se koristiti gnojiva s kalijem u obliku sulfata YaraMilaT Complex ili Cropcare.

Treba istaknuti veliku važnost kalcija-Ca, zatim magnezija-Mg.

Od mikroelemenata važni su mangan-Mn, bor-B, željezo-Fe, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo, te se tehnologija ishrane temelji na osiguravanju svih hranjiva.

Preporučeni proizvodi:

Osnovna-startna gnojidba: YaraMilaT Cropcare ili YaraMilaT Complex.

Vodotopiva gnojiva: KristalonT ili FerticareT.

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLivaT Calcinit, Nitrabor ili Tropicote.

Prihrana kalijem i dušikom: granule UnikaT Kali, KristaT K Plus, KristaT SOP.

Prihrana magnezijem: KristaT MaG ili KristaT MgS.

Folijarna prihrana: YaraVitaT Frutrel (N,P 2O5,CaO,MgO,SO 3,Zn,B).
YaraVitaT Bortrac, obratite pozornost ostalim YaraVitaT proizvodima ako je zbog manjka potrebno dodati pojedinačne elemente ishrane.
KristalonT Specijal 18-18-18 ili FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha.

Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima.

Tehnologija ishrane lubenice i dinje, količine su u kilogramima po hektaru za pojedine faze razvoja:

Ostali savjeti