Jagoda na otvorenome i u zaštićenome prostoru

JagodeJagoda se uzgaja isključivo uz navodnjavnje sustavom kap po kap pri čemu optimalna ishrana donosi prinos i kvalitetu.

Predstavit ćemo način ishrane granuliranim proizvodima u osnovnoj gnojidbi, čime stvarate osnovu, i vodotopivim proizvodima, u prihrani sustavom navodnjavanja, kako biste dodali ostatak hranjiva do potrebne razine po određenim fazama rasta i razvoja.

Mnoge sorte imaju specifične zahtjeve prema odnosu i količini hranjiva. Višak dušika tijekom zriobe izravno utječe na kvalitetu. Važno je imati optimalan intenzivni porast i u toj fazi se ne smije unijeti suvišna količina N, najviše do 80 kg/ha.

Fosfor je važan za dobro ukorjenjivanje i potrebno je 60-80 kg/ha dostupnog P 2O5. Fosfor se prilično ujednačeno prihvaća tijekom vegetacije i poželjno je dodati određenu količinu u fazi prije zriobe.

Kalij je važan za kvalitetu, unosi se najmanje 120 kg/ha K2O, ovisno o sadržaju K 2O po analizi plodnosti. Za osnovnu startnu gnojidbu treba upotrijebiti gnojiva s kalijem u obliku sulfata, YaraMilaT Cropcare.
Treba istaknuti veliku važnost kalcija-Ca, zatim magnezija-Mg.

Od mikroelemenata važni su mangan-Mn, bor-B, željezo-Fe, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo, te se tehnologija ishrane temelji na osiguravanju svih hranjiva.

U uzgoju jagoda moramo provoditi ishranu biljaka tijekom ukorjenjivanja i porasta u jesen nakon ljetnje sadnje i u proljeće kada daje plodove. U tablici o tehnologiji ishrane navode vodotopiva gnojiva FerticareT. Izaberite jedan od proizvoda i programa.

Preporučeni proizvodi:

Osnovna startna gnojidba: YaraMilaTCropcare i Vodotopiva gnojiva: FerticareT.

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLivaT Calcinit, Nitrabor ili Tropicote.

Prihrana kalijem i dušikom: granule UnikaT Kali, KristaT K Plus, KristaT SOP.

Prihrana magnezijem: KristaT MaG ili KristaTMgS.

Folijarna prihrana: FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha.
Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima.

Tehnologija ishrane jagoda u jesen, izraženo u kg po hektaru za pojedine faze razvoja:

Ostali savjeti