Krastavac kornišon, tikviceKrastavci

Kronišoni i tikvice sve se više uzgajaju za industrijsku preradu i tržište koje zahtijeva visoku kvalitetu sirovine. Predstavit ćemo ishranu sustavom kap po kap.

Za deset tona prinosa i odgovarajuće zelene mase iznosi se 40 kg N, s time što postoje sorte i hibridi sa specifičnim zahtjevima. Višak dušika tijekom zriobe izravno utječe na kvalitetu.

Fosfor je važan za dobro ukorjenjivanje i za 10 tona prinosa potrebno je 10-20 kg P 2O5, ovisno o tome radi li se o gineceumskim (stranooplodnim) ili partenokarpnim tipovima (oblikuju plod bez oplodnje). Treba osigurati 100 kg/ha dostupnog P 2O5 za optimalne prinose. Fosfor se tijekom vegetacije troši prilično ujednačeno zbog kontinuiranog zametanja plodova.

Kalij je važan za kvalitetu i za 10 tona prinosa potrebno je 40-60 kg, ovisno o potrebi uzgajane sorte ili hibrida. U pravilu se unosi najmanje 150 kg/ha K2O, ovisno o sadržaju K 2O po analizi plodnosti. Za osnovnu-startnu gnojidbu savjetuje se koristiti gnojiva s kalijem u obliku sulfata YaraMila Complex ili Cropcare.

Treba istaknuti veliku važnost kalcija-Ca i magnezija-Mg.

Od mikroelemenata važni su mangan-Mn, bor-B, željezo-Fe, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo te je tehnologija ishrane na osiguravanju svih hranjiva.

Preporučeni proizvodi:

Osnovna-startna gnojidba: YaraMilaT Cropcare ili YaraMilaT Complex.

Vodotopiva gnojiva: KristalonT ili FerticareT.

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLivaT Calcinit.

Prihrana kalijem i dušikom: KristaT K Plus, Krista T SOP.

Prihrana magnezijem: KristaT MaG ili KristaT MgS.

Folijarna prihrana: YaraVitaT Frutrel (N,P 2O5,CaO,MgO,SO 3,Zn,B). YaraVitaT Bortrac, obratite pozornost ostalim YaraVitaT proizvodima ako je zbog manjka potrebno dodati pojedinačne elemente ishrane.
KristalonT Specijal 18-18-18 ili FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha.

Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima.

Tehnologija ishrane načinom kap po kap:

Ostali savjeti