Luk

LukLuk ima izražene zahtjeve za svim hranjivima, ali optimalan odnos N:P 2O5:K2O:CaO:MgO čimbenik je prinosa i posebno kvalitete za potrebe skladištenja. Luk za deset tona prinosa i odgovarajuće zelene mase iznosi 40 kg N, s time što bijeli luk iznosi i 70-80 kg N. Nije potrebno dodavati više od potrebne količine dušika za željeni prinos, jer se tako izravno utječe na kvalitetu, posebno ako se luk skladišti. Prihranjuje se u jednoj ili dvije aplikacije, ovisno o sastavu i kvaliteti tla.

Fosfor je važan odmah nakon nicanja ili sadnje za dobro ukorjenjivanje i za 10 tona prinosa potrebno je 12-15 kg P2O5, bijeli luk potražuje 20 kg P 2O5. Treba osigurati najmanje 70 kg/ha dostupnog P 2O5 za optimalne prinose. Pomoću YaraMilaT granuliranih gnojiva u količini do 800 kg/ha postižu se najbolji prinosi. Topivost i pristupačnost fosfora iz YaraMilaT granuliranih gnojiva (70% vodotopiv) omogućuju optimalan rast i razvoj usjeva.

Kalij je važan za kvalitetu i za deset tona prinosa potrebno je 60-80 kg , ovisno o potrebama uzgajane sorte ili hibrida, bijeli luk i poriluk zahtijevaju manje;40-50 kg K 2O. U pravilu se unosi najmanje 150 kg/ha K 2O, ovisno o sadržaju K 2O po analizi plodnosti. Savjetujemo upotrijebiti do 800 kg/ha YaraMilaT, ovisno o analizi tla. Također je dobro koristiti gnojiva s kalijem u obliku sulfata YaraMilaT Cropcare.

Treba istaknuti važnost kalcija-C i magnezija-Mg. Od mikroelemenata važni su mangan-Mn, bor-B, željezo-Fe, molibden-Mo te je težište folijarne ishrane upravo na njihovoj pravodobnoj primjeni. Osnovna gnojiva YaraMilaT možete unijeti u dvije aplikacije: 400 kg/ha u jesenskoj obradi i 400 kg/ha u pripremi tla za sjetvu ili sadnju lukovica. Ako gnojiva unosite u jednom prohodu, u pripremi tla koristite YaraMilaT Cropcare.

Preporučeni proizvodi:

Osnovna gnojidba u jesen: YaraMilaT 8-24-24, 7-20-28 ili 7-12-25.

Priprema tla pred sjetvu ili sadnju: YaraMilaT Cropcare.

Prihrana dušikom: YaraBelaT Sulfan ili Extran.

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLivaT Nitrabor ili Tropicote.

Prihrana kalijem i dušikom: granule UnikaT Kali.

Folijarna prihrana: FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha.
Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima.

Ostali savjeti