Maline, kupineMaline

Malina i kupina većinom se uzgajaju bez navodnjavanja, no sve se više usjevi navodnjavaju sustavom kap po kap. Predstavit ćemo dvije tehnologije ishrane: bez navodnjavanja i s navodnjavanjem. Oba se načina provode granuliranim proizvodima u osnovnoj gnojidbi, čime gradite osnovu. U ostalim fazama rasta i razvoja dodaju se preporučeni proizvodi do potrebne razine. Mnoge sorte imaju specifične zahtjeve kad je riječ o odnosu hranjiva i količini. Višak dušika tijekom zriobe izravno utječe na kvalitetu. Važno je imati optimalan intenzivni porast i razvoj plodova i u tim fazama ne smije se unijeti suvišna količina N, najviše do 80 kg/ha.

Fosfor je važan za prinos i kvalitetu i potrebno je 60 kg/ha dostupnog P 2O5. Fosfor se prilično ujednačeno usvaja tijekom vegetacije i treba biti dostupan tijekom vegetacije.

Kalij je važan za kvalitetu, unosi se najmanje 100 kg/ha K2O, ovisno o sadržaju K 2O po analizi plodnosti. Za osnovnu startnu gnojidbu i prihranu granuliranim proizvodima savjetuje se upotrijebiti gnojiva s kalijem u obliku sulfata, kao što su YaraMilaT Complex ili Cropcare.

Treba istaknuti veliku važnost kalcija-Ca, zatim magnezija-Mg.

Od mikroelemenata važni su mangan-Mn, bor-B, posebno željezo-Fe, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo, te se tehnologija ishrane temelji na osiguravanju svih hranjiva. Važno je obavljati folijarne prihrane mikroelementima B, Mn, Zn nakon berbe dok je list zelen kako bi se ti elementi skladištili u stablu tijekom zimskog mirovanja.
U tablici o tehnologiji ishrane navode se dvije vrste vodotopivih gnojiva - KristalonT i FerticareT. Izaberite jedan od proizvoda i programa.

Preporučeni proizvodi:

Osnovno-startna gnojidba i prihrana granuliranim proizvodima: YaraMilaT Cropcare ili YaraMilaT Complex.

Vodotopiva gnojiva: KristalonT ili FerticareT.

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLivaT Calcinit, Nitrabor ili Tropicote.

Prihrana kalijem i dušikom: granule UnikaT Kali, KristaT K Plus, KristaT SOP.

Prihrana magnezijem: KristaT MaG ili KristaT MgS.

Folijarna prihrana: YaraVitaT Frutrel (N,P 2O5,CaO,MgO,SO 3,Zn,B). YaraVitaT Bortrac, obratite pozornost ostalim YaraVita proizvodima ako je zbog manjka potrebno dodati pojedinačne elemente ishrane.
KristalonT Specijal 18-18-18 ili FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha.

Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima

Tehnologija ishrane maline i kupine izraženo u kg/ha: Startna gnojidba primjenjuje se u obje tehnologije:

Tehnologija bez navodnjavanja:

Tehnologija s navodnjavanjem kap po kap uz prethodnu startnu gnojidbu kao u gornjoj tablici:

Ostali savjeti