MaslinaPlod masline

Maslina, biljka koja se uglavnom uzgaja na mediteranskom području, uspijeva na pjeskovitom ilovastom tlu s neutralnom pH reakcijom, dovoljno drenirana i opskrbljena humusom i mineralnim hranjivima. Također je potrebno da tlo sadržava kalcij, te ako ga nema dovoljno, potrebno ga je dodati gnojidbom.

Osnovnu startnu gnojidbu granuliranim gnojivima obavite YaraMilaT proizvodima. Ukupno primijenjena količina gnojiva treba biti najviše do 350 kg/ha jer su Yara gnojiva vrlo djelotvorna. Višak dušika izravno utječe na kvalitetu, važno je imati optimalan intenzivan porast i razvoj. U punoj rodnosti zahtijeva od 100-200 kg/ha čistog N. Dopunu gnojidbe dušikom obavite pomoću YaraLivaT Nitrabora.

Fosfor je važan za prinos i kvalitetu i potrebno je 60-120 kg/ha dostupnog P 2O5. Fosfor se prilično ujednačeno prihvaća i važna je njegova dostupnost tijekom vegetacije.

Kalij je važan za kvalitetu, randman ulja, unosi se najmanje 150 kg/ha K 2O, ovisno o sadržaju K 2O po analizi plodnosti. Za osnovnu startnu gnojidbu i prihranu granuliranim proizvodima važno je upotrijebiti gnojiva kalijem u obliku sulfata, kao što su YaraMilaT Complex ili Cropcare.

Ako su masline navodnjavane i imaju vrlo visoke prinose, količina dodanih hranjiva treba se povećati najmanje za 50 %. Treba istaknuti važnost magnezija-Mg i već spomenutog kalcija-Ca.

Od mikroelemenata najvažniji je Bor-B, zatim cink-Zn, željezo-Fe, mangan-Mn, bakar-Cu, te se tehnologij ishrane temelji na osiguravanju svih hranjiva.

 

Preporučeni proizvodi:

Startna gnojidba: YaraMilaT Complex 12-11-18 ili YaraMilaT Cropcare 8-11-23, 11-11-21.

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLivaT Calcinit, Nitrabor ili Tropicote.

Prihrana kalijem i dušikom: UnikaT Kali, KristaT K Plus, KristaT SOP.

Vodotopiva gnojiva: KristalonT ili FerticareT.

Prihrana helatima: RexolinT i TensoT proizvodi,

Folijarna prihrana: YaraVitaT Frutrel (sadržava N,P 2O5,CaO,MgO,SO 3,Zn,B). YaraVitaT Bortrac (bor), a obratite pozornost ostalim YaraVitaT proizvodima ako je zbog manjka potrebno dodati pojedinačne mikroelemente, Mn, Fe, Cu, Mo.
KristalonT Specijal 18-18-18 ili FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha primjenjuju se u folijarnim tretmanima tijekom cijele vegetacije.
AlbatrosT folijarna gnojiva primjenjuju se u folijarnim tretmanima tijekom cijele vegetacije.

Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima

Tehnologija ishrane masline:

Ostali savjeti