Kap po kap navodnjavanje krumpira cijevima Aqua-TraXX PBX

Aqua-traxxDanas je bez sustava za navodnjavanje gotovo nezamislivo održati stabilnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju.

Za vrijeme sušnih perioda sustavi za navodnjavanje itekako su bitni u osiguranju što optimalnijih uvjeta za rast i razvoj biljaka. Sve toplija ljeta sa sve dužim periodima bez oborina svakodnevno uzimaju svoj danak u poljoprivrednoj proizvodnji. Sve to možemo premostiti postavljanjem sustava za navodnjavanje.

Aqua-Traxx PBX cijevi za navodnjavanje kap po kap

Tvrtka Cipro distributer je svjetski poznate tvrtke Irritrol, proizvođača cijevi za navodnjavanjeAqua- TraXX PBX.

Aqua-TraxxPBX su cijevi za navodnjavanje premium kvalitete , nemjerljive preciznosti sa PBX sustavom.

PBX tehnologija predstavlja najnovije dostignuće u navodnjavanju.Kombinacijom sporog i brzog kretanja vode kroz posebno dizajniranu labirint kapaljku postiže se maksimalna učinkovitost i izvedba, čime je osiguranoAqua-traxx cijev:

  • Povećanje brzine vode
  • Povećanje turbulencije vode
  • Superiorna otpornost na začepljenje
  • Povećanje kontura putanja protoka vode
  • Bolja šablona navodnjavanja (ravnomjernost)
  • Smanjeni broj suhih/ mokrih otoka
  • Ujednačen rast biljke
  • Poboljšana kvaliteta usjeva i veći prinos
  • Smanjeni troškovi, povećana profitabilnost

Aqua-Traxx PBX cijevi odlikuju se kvalitetom izrade, proizvedene su u jednom komadu, bez šavova i zavarivanja, što ih čini trajnima . Otporne su na kemikalije .

Kapaljke su ugrađene u cijev koja se perforira laserski, a Aqua-Traxx PBX su jedine cijevi za navodnjavanje dostupne na tržištu sa najvećim izborom protoka vode, sa 9 različitih razmaka kapaljki . Moguće je uz različit razmak između kapaljki postići jednak protok i distribuciju vode. Ovisno o usjevu i terenu, uz pomoć posebnog Irritrol programa stručnjaci tvrtke Cipro rade personalizirani najučinkovitiji sustav navodnjavanja.

Kap po kap navodnjavanje krumpira- primjer iz prakse

U Hrvatskoj je uobičajena praksa navodnjavanja krumpira rolomatima (tifonima) i sprinklerima (raspršivačima) dok u zemljama razvijene poljoprivrede možemo vidjeti sve veću upotrebu sustava za navodnjavanje kap po kap. Razlog tome su brojne prednosti koje sustav kap po kap donosi u uzgoju krumpira, prvenstveno ravnomjerna distribucija vode te učinkovitija precizna fertigacija koja pogoduje boljoj kvaliteti krumpira i većim prinosima, uz uštede.

polje krumpira - dupla gredica

Krumpir je biljka kojoj je potrebna dovoljna količina vode, otprilike 400 - 700 mm/ dan. Ima vrlo plitko korijenje (45-50 cm), sa većinom korijena na dubini od 30 cm . Zbog navedenog krumpiru je potrebno: lagano, često i ravnomjerno navodnjavanje.

 

krumpirPrinos i kvalitetu krumpira smanjuje kako premalo tako i previše navodnjavanja. Čak i devijacija od 10% u odnosu na optimalnu količinu navodnjavanja može utjecati na smanjenje prinosa.

Prema istraživanjima koje je tvrtka Irritrol radila u Italiji dokazano je:

UŠTEDA VREMENA

•  Aqua-Traxx PBX cijevi brže se postavljaju u odnosu na rolomate i sprinklere. Jednom postavljene ostaju tako čitave sezone

EFIKASNOST UPOTREBE VODE

•  navodnjavanje kap po kap povećava efikasnost primjene vode te omogućava raniji prinos u odnosu na navodnjavanje sprinklerima

•  uz Aqua-Traxx PBX postiže se ravnomjerna veličina (kalibraža) gomolja krumpira odnosno veći prinos krumpira veće tržišne vrijednosti

UŠTEDA ENERGIJE

•  za distribuciju 1 mm/ha vode navodnjavanjem kap po kap na ravnom terenu potroši se 0,4-0,6 kg goriva

•  za distribuciju 1 mm/ha vode navodnjavanjem rolomatimana ravnom terenu potroši se 1,5-2,5 kg goriva

SMANJUJE SE RIZIK BOLESTI KRUMPIRA

•  dokazana je smanjena pojava bolesti krumpira: Altenaria, Sclerotinia, Rhizoctonia, Phythoptora, VerticilliumWillt

Izvor: podaci dobiveni istraživanjem "Bologna dripandfertirrigation test" tvrtke Irritrol Systems Europe

bolesti krumpira

DIREKTNA PRIMJENA PESTICIDA KROZ SUSTAV KAP PO KAP

•  navodnjavanjem kap po kap olakšana je i kontrola nematoda, žičnjaka i ostalih insekata, direktnom primjenom pesticida kroz sustav navodnjavanja

nametnici na krumpiru

FERTIGACIJA

•  navodnjavanje kap po kap osigurava ravnomjernu, učinkovitu gnojidbu u području gdje je biljci najpotrebnije- kod korijena. Bez gubitaka potrebnih elemenata kao što su dušik i kalij

REZULTATI POKUSA, ZAKLJUČAK:

•  Svaki m3 dostupne vode (navodnjavanje i kiša) navodnjavanjem cijevima Aqua-Traxx PBX kap po kap + fertigacija proizveo je 12,39 kg gomolja krumpira usporedno sa 9,25 kg gomolja krumpira navodnjavanjem raspršivačima.

•  Bologna dripandfertirrigation test postigao je bruto prodajnu proizvodnju 1800 eur veću uz navodnjavanje kap po kap, u usporedbi sa navodnjavanjem raspršivačima

•  Najvažniji rezultat istraživanja bio je visoki prinos krumpira prve prodajne klase, ravnomjernih gomolja (40-60 mm)

polje krumpira - jedna gredica

Slika: navodnjavanje krumpira, jedna gredica

Razlike i pogodnosti Aqua-Traxx PBX sustava su očite, posebice kada imamo spoznaja da se u zemljama proizvođačima krumpira poput Nizozemske i Njemačke krumpir sve više navodnjava cijevima kap po kap, iako njihove klime dozvoljavaju dovoljnu količinu oborina. Razlozi tome navedeni su u tekstu, a očituju se u efikasnijoj gnojidbi te postizanju većeg prinosa, bolje kvalitete i ujednačene veličine gomolja krumpira što donosi bolji profit.

Uz kvalitetno navodnjavanje preporučamo i najkvalitetnija gnojiva Yara. Za dodatne informacije obratite nam se s povjerenjem.

Ostali savjeti