Orah, lješnjak, drenjinaLješnjak

Površina pod nasadima oraha, lješnjaka i drenjina povećava se te sve veću važnost ima kvaliteta plodova koja ovisi i o optimalnoj ishrani. Osnovnu startnu gnojidbu granuliranim gnojivima obavite u dvije faze: u jesen i proljeće YaraMilaT proizvodima ili u jednom prohodu u rano proljeće. Ukupno primijenjena količina gnojiva treba biti 300-500 kg/ha jer su Yara gnojiva vrlo djelotvorna. Višak dušika izravno utječe na kvalitetu, važno je imati optimalan intenzivan porast i razvoj plodova.

Fosfor je važan za prinos i kvalitetu i potrebno je do 60 kg/ha dostupnog P 2O5. Fosfor se prilično ujednačeno prihvaća i treba biti dostupan tijekom vegetacije.

Kalij je važan za kvalitetu, unosi se najmanje 100 kg/ha K2O, ovisno o sadržaju K 2O po analizi plodnosti. Za osnovna startna gnojidba i prihranu granuliranim proizvodima savjetuje se primijeniti gnojiva s kalijem u obliku sulfata, kao što su YaraMilaT Complex ili Cropcare.

Treba istaknuti važnost kalcija-Ca. Vrhunsko rješenje su YaraLivaT Nitrabor i Tropicote (granulirani proizvodi), Calcinit (preko sustava kap po kap) i YaraVitaT Frutrel i Stopit kao folijarni proizvodi s kalcijem.

Od mikroelemenata važni su bor-B, mangan-Mn, željezo-Fe, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo, te se tehnologija ishrane temelji na osiguravanju svih hranjiva.

Preporučeni proizvodi:

Osnovna gnojidba u jesen: YaraMilaT 7-12-25, 7-20-28, 8-24-24, Cropcare 8-11-23.

Startna gnojidba u rano proljeće: YaraMilaT Cropcare 8-11-23, 11-11-21 ili YaraMilaT Complex 12-11-18.

Prihrana kalcijem i dušikom: Nitrabor ili Tropicote.

Folijarna prihrana: YaraVitaT Frutrel (sadržava N,P 2O5,CaO,MgO,SO 3,Zn,B). YaraVitaT Bortrac (bor), YaraVitaT Stopit (kalcij), a obratite pozornost ostalim YaraVitaT proizvodima ako je zbog manjka potrebno dodati pojedinačne mikroelemente, Mn, Fe, Cu, Mo.
KristalonT Specijal 18-18-18 ili FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha primjenjuju se u folijarnim tretmanima tijekom cijele vegetacije.

Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima

Tehnologija ishrane oraha, lješnjaka i drenjine u kg/ha po fazama razvoja:

Ostali savjeti