Paprika na otvorenomPaprika

Paprika se sve više uzgaja uz primjenu sustava kap po kap, jer industrijska prerada zahtijeva visoku kvalitetu sirovine. Predstavit ćemo način ishrane granuliranim proizvodima i folijarnim tretmanima u načinu navodnjavanja kišenjem, a također kad se provodi sustav kap po kap. Za deset tona prinosa i odgovarajuće zelene mase iznosi se 40-50 kg N, s time što postoje sorte i hibridi sa specifičnim zahtjevima. Višak dušika tijekom zriobe izravno utječe na kvalitetu.

Fosfor je važan za dobro ukorjenjivanje i za 10 tona prinosa potrebno je 15-20 kg P 2O5, više nego rajčica. Treba osigurati 70-100 kg/ha dostupnog P 2O5 za optimalne prinose. Fosfor se tijekom vegetacije troši prilično ujednačeno.

Kalij je važan za kvalitetu i za deset tona prinosa potrebno je 60 kg, ovisno o potrebi uzgajane sorte ili hibrida. U pravilu se unosi najmanje 150 kg/ha K2O, ovisno o sadržaju K 2O po analizi plodnosti. Za osnovnu-startnu gnojidbu savjetuje se upotrijebiti gnojiva s kalijem u obliku sulfata:YaraMilaT Complex ili Cropcare.

Treba istaknuti veliku važnost kalcija-Ca i magnezija-Mg.

Od mikroelemenata važni su mangan-Mn, bor-B, željezo-Fe, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo, te je tehnologija ishrane na osiguravanju svih hranjiva.

Preporučeni proizvodi:

Osnovna-startna gnojidba: YaraMilaT Cropcare ili YaraMilaT Complex.

Vodotopiva gnojiva: KristalonT ili FerticareT.

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLivaT Calcinit, Nitrabor ili Tropicote.

Prihrana kalijem i dušikom: granule UnikaT Kali, KristaT K Plus, KristaT SOP.

Prihrana magnezijem: KristaT MaG ili KristaT MgS.

Folijarna prihrana: YaraVitaT Frutrel (N,P 2O5,CaO,MgO,SO 3,Zn,B). YaraVitaT Bortrac, obratite pozornost ostalim YaraVitaT proizvodima ako je zbog manjka potrebno dodati pojedinačne elemente ishrane.
KristalonT Specijal 18-18-18 ili FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha.

Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima

Tehnologija ishrane granuliranim proizvodima u načinu navodnjavanja kišenjem:

Napomena: Savjetujemo ishranu plodovitog povrća gnojivima koja sadržavaju sulfatni kalij, YaraMilaT Cropcare ili Complex i zbog visoke kvalitete i topivosti. Dušik dodati do potrebne razine YaraBelaT Sulfan ili Extran proizvodima. I u načinu kap po kap potrebno je obaviti startnu gnojidbu proizvodima YaraMilaT Complex ili Cropcare.

Tehnologija ishrane načinom kap po kap:

*Napomena: Izaberite samo jedan tip vodotopivih gnojiva ili KristalonT ili FerticareT.
U tablici su prikazana oba programa i preporučene tjedne doze u količinama koje ovise o razvoju i kondiciji usjeva.

Ostali savjeti