Primjena herbicida u vinogradu

Briga o vinogradu u proljeće

U svibnju je vinova loza u punom porastu. Nastavlja se briga o uzdržavanju tla. Najčešće je to košnja tratine i/ ili primjena herbicida na bazi aktivne tvari glifosata (preparati pod trgovačkim nazivom: Total, Cidokor, Herkules.) Važno napomenuti da se ti herbicidi mogu koistiti za uništavanje korova u vinogradu tek od pete godine starosti loze i djeluju putem lista, što znači da je potrebno kvalitetno poprskati list korova. Prilikom tretiranja korova treba izbjegavati rosu, a kiša nesmije pasti barem 6 sati nakon tretiranja. Isto tako herbicid ne smije doći na list ili bilo koji zeleni dio loze. Zato prije primjene herbicida u vinogradu obavezno prethodi tzv. plijevljenje mladica. Inače je plijevljenje mladica važan oblik zelene rezidbe u vinogradu i provodi seu nekoliko navrata a obuhvaća odstranjivanje nepotrebnih mladica. Kod toga pazimo koje ćemo mladice ostaviti za iduću godinu, bez obzira na to jesu li rodne ili ne. Poznavaoci rezidbe u zrelo najbolje će znati obaviti i ovo plijevljenje, osobito radi održavanja uzgojnog oblika i održavanja količine i kvalitete uroda. Ukoliko imamo potrebe ostaviti koju mladicu sa podnožja čokota ili imamo podsađen mladi trs u vinogradu, a želimo primijeniti herbicid preporučamo ih zaštititi mehanički i prskati jedan metar dalje.

Kako prskati herbicide?

Čitajući uputstvo za primjenu totalnih herbicida obično su doze 2-10 l/ha, ovisno o vrsti korova. U praksi se pokazalo da je potrebno razrijediti 1 dcl herbicida u 10 l vode (1 l/100 l vode). Kvalitetno poprskati list korova, bez kapanja po tlu, jer taj herbicid nema djelovanje preko tla.

Rezultati će se vidjeti tek za nekoliko dana. Poprskane biljke prestaju rasti, postepeno se suše i propadaju.

 

Ne zaboravite:

Posudu u kojoj ste pripremali herbicid, a osobito prskalicu kojom ste primijenili herbicid, obavezno detaljno oprati. Po mogućnosti toplom vodom, deterdžentom, te rastaviti i oprati sve dijelove koji su bili u dodiru s herbicidom. Na kraju kroz prskalicu dva puta propustiti čistu vodu. Zašto je to važno? Ako istom prskalicom primjenjujemo fungicide i insekticide a ima zaostataka herbicida od predhodnih primjena, može doći do oštećenja biljaka. Zbog toga bi bilo poželjno da za primjenu herbicida koristite posebnu prskalicu.

U Cipro agrocentrima nudimo standardan asortiman herbicida, koji su se pokazali najboljima kod domaćih vinogradara.

Oprema za vinograd:

Vinograd