Primjena Yara gnojiva u uzgoju rasada

Prihranjivanje rasada

Suvremeni uzgoj biljaka podrazumijeva osiguranje optimalnih uvjeta okoline za razvoj biljaka, preciznost izvođenja agrotehničkih mjera od početka uzgoja do kraja, te upotrebu kvalitetnih repromaterijala.

Rasad se uzgaja na razne načine i imamo više načina uzgoja mladih biljaka. Zbog čestih zalijevanja i samim tim ispiranja hranjiva, potrebno je periodično prihranjivanje rasada bez obzira da li je supstrat originalni proizvod ili ste ga sami pripremili. Yara gnojiva proizvedena su po najvišim standardima i njihova kvaliteta omogućava visoku pristupačnost hranljivih elemenata i postizanje najboljih rezultata tijekom uzgoja rasada.

Uzgoj presadnica

Kod uzgoja presadnica u supstratu preporučujemo prihranjivanje vodotopivim Yara gnojivima FERTICARE 15-30-15 i FERTICARE 14-11-25 sa mikroelementima. Prihranjivanje se vrši periodično, a između prihrana rasad se zalijeva kako bi biljke imale optimum vlage. Potrebno je dodati gnojivo u vodu za zalijevanje u propisanim dozama, najčešće u količini 1-2 gr/lit.

Prije iznošenja biljaka na stalno mjesto preporuča se pripremiti biljke za nepovoljne uvjete u polju. 5-7 dana prije sadnje zalijte rasad 0,1-0,2 % -tnom otopinom (1-2 gr/lit) Krista K (Kalijev nitrat) ili Krista SOP (Kalijev sulfat) čime ćete smanjiti stres uzrokovan negativnim utjecajem okoline i omogućiti bolje ukorijenjavanje biljaka.

Uzgoj intenzivnih usjeva

Za uzgoj intenzivnih usjeva, osobito u uzgoju povrća, voća i drugih usjeva osjetljivih na klor iz kalijevog klorida prije sadnje preporuča se primjena YaraMila TM Cropcare-a. Ova grupa granuliranih gnojiva ima izuzetnu topivost te se koristi kako u osnovnoj gnojidbi tako i za prihranu tijekom vegetacije, jer se granule otapaju odmah u dodiru s vlagom iz tla te se usjevi hranjivim elementima opskrbljuju trenutno, što je osobito vidljivo u usjevima koji se navodnjavaju. Izdvajamo YaraMila Cropcare 11-11-21 i YaraMila Cropcare 8-11-23

Nedostatak kalcija je najčešće ponovljena i najveća svjesna greška u intenzivnom uzgoju voća i povrća danas. Za potpunu ishranu usjeva i postizanje prinosa vrhunske kvalitete Yara preporuča korištenje YaraLiva gnojiva na bazi Kalcijevog nitrata visoke vrijednosti, koja poboljšavaju tržišnu kvalitetu visokovrijednih plodova.

U slučaju nedostataka pojedinih mikroelemenata, kako u uzgoju rasada tako i u uzgoju usjeva na polju preporuka je korištenje gnojiva iz grupe YaraVita. YaraVita je linija proizvoda za ishranu biljaka preko lista-folijarna gnojidba. To su najučinkovitija gnojiva za sprečavanje i brzo otklanjanje nedostataka svih vrsta hranjiva u svim tehnologijama. YaraVita proizvodi su osmišljeni i namjenjeni za primjenu u određenim usjevima ili za opću namjenu, u zavisnosti od potreba usjeva.