Priprema podruma za berbu grožđa

Berba grožđaSmatramo da će biti od koristi da vinogradare na vrijeme podsjetimo na neophodne pripreme za berbu grožđa. Svakom vinogradaru stalo je da proizvede što kvalitetnije i zdravo vino. Unatoč lošim vremenskim uvjetima i teškom vinogradarenju ove kišne godine posebnu pažnju treba posvetiti podrumarenju.

Dezinfekcija podruma

Nažalost malo naših vinogradara se može pohvaliti da posjeduju podrum koji odgovara zahtjevima suvremene vinifikacije. U pravilu to je jedna prostorija gdje se grožđe prerađuje, mošt taloži i vrije, te vino dozrijeva. Podrum , odnosno najčešće klijet, tako su građeni da se u njima ne može održati odgovarajuća temperatura, koja je neophodna za pravilno vrenje mošta i njegu vina. Podrum se mora držati u besprijekornoj čistoći. Potrebno ga je neposredno prije berbe temeljito očistiti, zidove okrečiti vapnenim mlijekom. (Recept: u 10 kg gašenog vapna dodati 20 dkg sumpora u prahu). Kad se zidovi osuše preporuča se prskanje otopinom modre galice. (Recept: 5%-tna otopina modre galice, tj. 5kg modre galice/100 lvode). Dan prije berbe grožđa potrebno je podrum dezinficirati sumpornim dioksidom. (Recept: na metar kubični prostora zapalimo 1 do 2 sumporne trake) Nakon 5-6 sati prostorije dobro prozračimo. Sumporenjem prostora eliminiramo vinske mušice, koje prenose octikave bakterije i time smanjili mogućnost zaraze masulja i mošta.

U podrumskim prostorijama ne smijemo držati krumpir, repu, zelje, ocat, naftu ili sredstva za zaštitu bilja, jer vino lako upija strane mirise. Radi lakšeg održavanja čistoće, pod u podrumu bi trebao biti od betona ili pločica koje su otporne na kiseline.
/ Sastavila: Anica Benger, dipl.ing. polj., Stručni savjetnik, Cipro d.o.o.

Opremu za berbu i proizvodnju vina možete nabaviti u našim agrocentrima:

Oprema za berbu

Ostali savjeti