Rezultati pokusa sa Yara gnojivima

Ove godine je tvrtka Cipro u suradnji sa tvrtkom Yara organizirala besplatne pokuse sa Yara gnojivima. Željni znanja i unapređenja proizvodnje mnogi vrijedni poljoprivrednici prijavili su se na besplatni pokus putem letka u Gospodarskom listu. Ukupno je rađeno 12 pokusa na teritoriju Republike Hrvatske, koje ćemo ovdje objaviti.

Prvi korak svih besplatnih pokusa sa Yara gnojivima tvrtke Cipro bilo je uzimanje uzoraka tla i detaljna analiza u Yarinom laboratoriju MegaLab. Rezultati analize pokazali su stvarno stanje pokusne površine i stanje hranjiva u tlu (od pH vrijednosti tla, količine makro i mikro hranjiva, kao i propusnost tla.) te su kao takvi temelj za pripremu plana gnojidbe.

Uzgoj salate na otvorenom

OPG Zlatko Zagorec u Vidovcu (varaždinska županija).
Površina u pokusu: 1ha. OPG Zagorec je višegodišnji, izuzetno uspješni proizvođač salate. Sadnju vlastito proizvedenih sadnica obavljaju sukcesivno svakih 10-14 dana, kako bi za cca 35 dana imali kontinuirane berbe.

Opis pokusne gnojidbe:
Prema rezultatima analize tla i stručnoj preporuci Yara i Cipro agronoma za željeni prinos za osnovnu gnojidbu korišteno je: granulirano NPK gnijvo: YARA MILA CROPCARE 8-11-23+ME u količini 400 kg/ha i YARA LIVA NITRABOR (granulirani kalcijev nitrat- 25,6% Cao+15,4%N+0,3% B ) u količini 200 kg/ha. Kod proizvodnje rasada i uz prskanje salate protiv plamenjače korišteno je folijarno, prskanjem lista, vodotopivo gnojivo YARA FERTICARE 24-8-16+ME u dozi 2g/l vode. Time su i putem lista dodana željena hranjiva.

Rezultati i zadovoljstvo proizvođača:
Uz ostalu agrotehniku (ručno suzbijanje korova, navodnjavanje prskanjem i brigu o zdrastvenom stanju) salata je postigla željenu veličinu već za 30 dana (u odnosu na dosadašnjih 35 dana) čime je skraćen period do berbe i plasmana, a time i zarade. Proizvođač ističe vidljivo bolju kvalitetu salate. Salata je hrskavija, prekrasnog izgleda, zdravija, te lakše podnosi stres transporta i skladištenje.

Pokus je polučio svoj cilj: Proizvođač je izuzetno zadovoljan i u buduće će koristiti samo Yara gnojiva koja mu donose višestruke koristi: bolju kvalitetu proizvoda (izgled, okus, hrskavost salate), skraćeno vrijeme berbe za 5 dana te bolja svojstva proizvoda prilikom transporta i skladištenja- salata zadržava lijep izgled i okus čitavo vrijeme na putu od polja do trgovine te na kraju do tanjura potrošača. Tako da uz zadovoljstvo proizvođača, zadovoljniji je i krajnji kupac, sam potrošač.

Povrće na otvorenom - krumpir

Proteklih godina u Hrvatskoj su se provodili ogledni pokusi sa Yara gnojivima na krumpiru te su postignuti značajni rezultati. Ovdje predstavljamo rezultate pokusa sa gnojivima Yara i sjemenskim krumpirom tvrtke Norika čiji je Cipro zastupnik, rađenih 2016. godine u međimurskoj županiji, području duge tradicije uzgoja krumpira.

Stanje prije pokusa i rezultati analize tla:
U proizvodnji krumpira osim same agrotehnike vrlo važnu ulogu igra certificirano originalno sjeme, odnosno sortiment i poznavanje karakteristika pojedinih sorata, bilo na stresne uvjete, bilo na povoljnije reagiranje gnojiva, navodnjavanja, same zaštite protiv bolesti ali posebice zaštite od korova (reagiranje na aktivnu tvar sredstva kod klijanja itd.).

Iako je ova godina za okopavine bila dobra prema rasporedu oborina, a nemojmo zaboraviti mraz koji je rane i srednje rane sorte doslovce spržio (zaledio-uništio ) naknadno je krumpir ipak potjerao i ostvario dobre prinose.

Analiza tla pokazala je relativno dobru opskrbljenost tla sa hranjivima, osim slabe propusnosti , koja zahtjeva gnojidbu po fazama razvoja.

Opis pokusne gnojidbe:
Prema preporukama Cipro i Yara agronoma u gnojidbi Yara gnojivima u osnovnoj gnojidbi upotrebljavale su se ovisno o proizvođaču sljedeće formulacije gnojiva: YaraMila 7-20-28 + MIKRO ( 200-300 kg/ha ), YaraMila 7-12-25 (300 - 500 kg/ha ) ili YaraMila 15-15-15 ( 500 kg/ha ) .

Prihrana u fazi ogrtanja krumpira kad se najviše formiraju gomolji visine stabljike od 25-30 cm odnosno pred cvjetanje neki proizvođači prihranjivali su sa YaraBela Extranom ili YaraBela Sulfanom u količni od 300 kg/ha. Pojedini proizvođači prihranu su imali u kombinaciji sa YaraBela Sulfanom i YaraLiva Nitraborom svakog gnojiva po 150 kg/ha, a poneki su još kod same zaštite dodali prihranu folijarnim gnojivom Ferticare 14-11-25.

Rezultati i zadovoljstvo proizvođača:
Uz odabir vrhunskih sorti krumpira i pravilnu gnojidbu prema preporukama Cipro i Yara agronoma, postignuti su i vrhunski prinosi prodajnog krumpira do 79 t/ha. Rezultati su pokazali da ovakvom gnojidbom uz visoke prinose postižemo odličnu kvalitetu krumpira i skladišne karakteristike u periodu skladištenja kroz 6-8 mjeseci, gotovo bez kaliranja krumpira u samom skladištu.

Visoki prinosi, visoki udio suhe tvari, odlična kvaliteta i skladišna sposobnost, otpornost na bolesti odlike su krumpira gnojenih Yara gnojivima. "Pravilnim odabirom Yara gnojiva u potpunost hranimo svoje biljke sa svim hranjivima u potrebnim fazama, a one nam to vraćaju. Uz odlične karakteristike sorti krumpira i gnojidbu Yara gnojivima prema preporuci prinosi su višestruko veći, kvaliteta bolja, a time i zarada", zaključili su sudionici pokusa Yara gnojidbe krumpira u Međimurju.

 

Pokusi na uzgoju plodonosnog povrća u zatvorenom prostoru:
rajčice, paprike i krastavaca

Tehnologije uzgoja ovih kultura u mnogim segmentima su slične. Od pripreme tla, prego pravilnih mjera agrotehnike do sukcesivne berbe tijekom nekoliko mjeseci. Za postizanje vrhunskih rezultata uz željeni odabir sorti, najviše utjecaja ima pravilna i kontinuirana ishrana, što su potvrdili nagrađeni proizvođači sa Yara gnojidbenim pokusom.

Rajčica u zatvorenom prostoru

OPG Monika Bakonji iz Samobora.
Površina u pokusu: 1000 m2 rajčice

Monika Bakonji je dugogodišnji uspješni proizvođač preko dvadesetak vrsti povrća, pa tako i rajčice u plastenicima. Primjenom Yara gnojiva izuzetno je zadovoljna.

Opis pokusne gnojidbe:
U osnovnoj gnojidbi korišteno je YaraMila granulirano NPK gnojivo na sulfatnoj osnovi: CROPCARE 8-11-23 u količini 40 kg/1000 m2. Zbog očekivanog visokog prinosa i kvalitete plodova rajčica u pripremi tla uz Cropcare korišten je i YaraLiva NITRABOR (15kg/1000m2)-granulirani kalcijev nitrat s borom. Nakon sadnje prijesadnica sustavom za navodnavanje dodavano je vodotopivo gnojivo Yara FERTICARE 15-30-15, sa naglašenim fosforom za bolje ukorjenjivanje i početni rast. Do početka cvatnje prihranjivano je sa Yara 20-20-20, da bi sa formiranjem i dozrijevanjem plodova korištena gnojiva s naglašenim kalijem za vrhunsku kvalitetu plodova Yara FERTICARE 14-11-25 i/ili 6-14-30 ( 5 kg tjedno/1000m2). Kalcij dodajemo jednom u 10 dana u količini 3 kg/1000 m2, vodotopivim YaraLiva CALCINITOM.

Rezultati i zadovoljstvo proizvođača:
"Berbe rajčica u punom su jeku, plodovi su krupni, karakteristični za sorte, odlične skladišne sposobnosti i što je najvažnije odličnog okusa. Plodovi prve etaže su rano, krajem svibnja dobivali željenu boju i bili spremni za tržište, kada su i cijen na tržištu više od ljetnih. Planirana je berba do 6 etaže, nakon čega su zalamani vrhovi. Prinos po etaži po jednoj biljci je do sada 2,4kg, što znači da ćemo do kraja sezone dobiti 15 kg prvoklasne rajčice po biljci."

Yara gnojiva omogućuju kontinuiranu kvalitetu plodova u veličini, okusu, a bez zelenih vrhova i bez vršnih truleži-crnila, što često zadaje probleme proizvođačima.

Salatni krastavci u plasteniku

Zdravko Vrljić, Đurđevac.
Površina u pokusu: 1000 m2

Rezultati analize tla, pokazali su pH-7,4 (previsok), kapacitet izmjene kationa dobar, bez obzira na pjeskovito tlo; dosta visok sadržaj fosfora,magnezija,sumpora i cinka, nizak sadržaj kalija, natrija,mangana i važnog bora.

Opis pokusne gnojidbe:
Prema rezultatima analaize preporuke Cipro i Yara agronoma su bile: za gnojidbu u pripremi tla: YaraMila CROPCARE 8-11-23+ME (40kg/1000 m2) i YaraLiva NITRABOR (25 kg/1000m2). Nakon sadnje primjenjena su vodotopiva gnojiva: početna faza, za ukorjenjivanje i start: Yara FERTICARE 15-30-15 (5kg/tjedno u dva navrata), zatim do formiranja plodova Yara FERTICARE 20-20-20, a u fazi plodonošenja-berbi: YaraFerticare 14-11-25 (5 kg tjedno/1000m2). CALCINT dodajemo dva puta mjesečno u količini 3 kg/1000 m2.

Berbe su kontinuirano, od sredine lipnja i očekuju se do pojave prvih mrazeva, što znači cijeli rujan i listopad.

Rezultati i zadovoljstvo proizvođača:
Prinos je oko 10 kg/biljci, odnosno 20 kg/m2.
Gosp. Vranjić izuzetno je zadovoljan sa Yara gnojivima, zbog jednostavne primjene, lake i brze topivosti i naravno dobivenih rezultata. Plodovi su izuzetne kvalitete, a i količine su više nego odlične. Korekcijom bora spriječeno je opadanje cvjetova i plodova, što je bio veliki problem. Gosp. Vrljić zahvaljuje na savjetima i preporukama Cipro i Yara agronoma, te će Yara gnojiva odsad koristiti u svim kulturama, što toplo preporuča svim proizvođačima.

Paprika u zatvorenom prostoru

Ivana Margetić, Bisag.
Površina u pokusu: 500 m2

Gospođa Ivana Margetić u plasteniku uzgaja papriku baburu za konzumaciju u svježem stanju. Želja joj je da su plodovi krupni, debelog mesa i ukusni. Jer samo takva kvaliteta može zadovoljiti i vraćati kupce. Ove godine korištenjem Yara gnojiva u Cipro pokusu to je i uspjela.

Opis pokusne gnojidbe:
Kao nagrađena u gnojidbenom pokusu, nakon analize tla i preporuke agronoma, koristila je sljedeća Yara gnojiva: YaraMila CROPCARE i NITRABOR u pripremi tla. U sustavima za navodnavanje koristi vodotopiva gnojiva FERTICARE 14-11-25 i CALCINIT.

Rezultati i zadovoljstvo proizvođača:
Plodovi paprika su krupniji, debelog mesa, izuzetnog okusa i mirisa i puno veće težine, što dokazuju i fotografije na kojima se vidi usporedba ploda paprike jednakog perioda razvoja, uz primjenu različite gnojidbe. Paprika gnojena Yara gnojivom postigla je težinu 400 g/kom, dok paprika gnojena gnojivom drugog proizvođača teži svega 200 g. Berba paprike traje od početka lipnja i planira do kraja listopada uz kontinuiranu gnojidbu. Do sada je već ubrano ovako krupnih i lijepih plodova paprike 6-7 kom po biljci, tako da se do kraja sezone očekuje urod od preko 7kg/biljci.

Zanimljivo je da vrhunsku kvalitetu plodonosnog povrća mogu postići i hobi proizvođači, na manjim površinama, kako u zatvorenom tako i na otvorenom. Cipro d.o.o. ima u svojoj ponudi također nudi manja pakiranja granuliranih NPK YaraMila CROPCARE 8-11-23, te vodotopiva gnojiva FERTICARE i CALCINIT.

Za dodatne agronomske savjete i gnojidbene preporuke obratite se s povjerenjem u Cipro agrocentre u Lepajcima, Krapini, Pregradi, D. Stubici, V. Trgovišću, Bedekovčini, Novom Marofu, Cargovcu, Tužnom, Majerju, Marčanu i Ludbregu.

Povrće na otvorenom - kupus

Gospodin Tomislav Brkić iz Donjeg Miholjca bavi se proizvodnjom povrća. Dobitnik je nagrade za gnojidbeni pokus povrće na otvorenom za 1 ha kupusa.

Stanje prije pokusa i rezultati analize tla:
Nakon dobivenih rezultata analize tla, jasno je vidljivo stanje hranjiva na osnovu kojega je napravljena preporuka za kupus. Analiza je također pokazala da je struktura tla takva da je pri sadnji potrebno primjeniti 80 % hranjiva, a 20 % u jednoj prihrani. U tom smjeru je i išla prepuruka za gnojidbom.

Opis pokusne gnojidbe:
Na površini 1ha kupusa primijenjeno je prema preporuci Cipro i Yara agronoma sljedeće:
U pripremi tla za sadnju: YaraMila CROPCARE 11- 11- 21 500 kg/ha, te YaraLiva Nitrabor 200 kg/ha.

Prihrana 1: YaraMila CROPCARE 11-11-21+ME 100 kg/ha + YaraBela Sulfan (KAN sa sumporom) 200 kg/ha
Prihrana 2: YaraBela Extran (KAN-26% N) - 100 kg/ha.

Sadnja prijesadnica bila je 25.06.2016. uz ostalu potrebnu agrotehniku, odnosno brigu o korovima i zaštitu od bolesti i štetnika.

Rezultati i zadovoljstvo proizvođača:
"ZLATNO PRAVILO - VIŠE VRIJEDI ZNATI NEGO IMATI, dokazalo se", riječi su gospodina Brkića.

"Zahvaljujući POMOĆI I SAVJETIMA tvrtki Cipro i Yara postigli smo jako dobar rezultat i kupus je ovih dana u procesu ubiranja- dio ide za kiseljenje, nešto je već izrezano po jako dobroj cijeni, a dio ide otkupljivaču. Kvaliteta kupusa je odlična. Očekujemo prinos od 60 t/ha i izrazito smo zadovoljni" završava gospodin Brkić.

/ Dipl.ing.agr. Anica Benger

Ostali pokusi sa Yara gnojivima:

Ostali savjeti: