Ukrasno bilje, travnjaci i vrtoviUkrasno bilje

Kvalitetni travnjaci i vrtovi pitanje su i prestiža pa se kvalitetnom ishranom moraju dopuniti sve ostale mjere oblikovanja i održavanja.

Ukrasne travnate površine i sportske terene treba stoga prihranjivati dušikom u više aplikacija tijekom sezone (3-6), ovisno o kvaliteti podloge, intenzitetu navodnjavanja i broju košenja. Godišnja količina može biti do 35 g/m 2 čistog N. Višegodišnje i jednogodišnje ukrasno bilje prihranjuje se dva do tri puta s najviše 4-8 g/m 2 čistog N u jednoj primjeni.

Fosfor utječe na rast i razvoj te opći izgled pojedinih vrsta biti će kakav želimo ako je razina fosfora optimalna. Potrebno je 2-6 g/m2 P 2O5 godišnje. Topivost i pristupačnost fosfora iz YaraMilaT granuliranih gnojiva (70% vodotopiv) omogućava optimalnu ishranu fosforom.

Kalij nije najvažniji element u ishrani travnjaka, ali je potreban u optimalnoj količini od 3-8 g/m 2 godišnje. Granulirani proizvodi za prihranu dušikom su YaraBelaT extran i Sulfan, koji sadržava i sumpor. Također, folijarno gnojivo YaraVitaT Tiotrac proizvod je namijenjen dopuni ishrane dušikom i sumporom. Važni mikroelementi su željezo-Fe, bor-B, mangan-Mn, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo, te je težište Yara programa folijarne ishrane upravo na njima. Od drugih elemenata treba istaknuti važnost magnezija-Mg koji biljkama daje zelenu boju.

Preporučeni proizvodi:

Startna gnojidba i prihrane: YaraMilaT 16-27-7, 22-14-7, Cropcare 11-11-21, Complex 12-11-18.

Prihrana dušikom: YaraBelaT Sulfan 24 ili YaraBelaT Extran.

Prihrana mikrolementima u helatnom obliku: RexolinT Q40, RexolinT ABC, TensoT Fe, TensoT Cocktail.

Folijarna prihrana: YaraVitaT Tiotrac, YaraVitaT Gramitrel ili drugi proizvodi ovisno o tome koje elemente ishrane želite aplicirati usjevu. Ne zaboravite standardne folijarne proizvode: KristalonT Specijal 18-18-18 ili FerticareT 24-8-16 u dozi 3-5 kg/ha. AlbatrosT folijarna gnojiva primjenjuju se u folijarnim tretmanima tijekom cijele vegetacije.
Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima.

Ishrana ukrasnih travnjaka i parkova:

Ishrana sportskih travnjaka (nogometni i drugi travnati tereni):

Ostali savjeti