Vinova loza - vinske sorte Vinske sorte grožđa

U uzgoju vinskih sorti grožđa sve se više primjenjuje tehnologija "reduciranog prinosa" kako bi se dobile vrhunske karakteristike vina. U takvoj tehnologiji ishrana biljaka mora biti precizna a količine gnojiva manje su nego u standardnim programima. Osnovnu startnu gnojidbu granuliranim gnojivima obavite u jesen ili proljeće YaraMilaT proizvodima u dvije doze ili u jednom prohodu u rano proljeće. Ukupno primijenjena količina gnojiva treba biti najviše do 300 kg/ha jer su Yara gnojiva vrlo djelotvorna.

Mnoge sorte imaju specifične zahtjeve prema odnosu i količini hranjiva. Višak dušika izravno utječe na kvalitetu, važno je omogućiti optimalan intenzivni porast i razvoj. U punoj rodnosti zahtjeva od 20 do 70 kg/ha čistog N, ovisno o sorti i željenome prinosu.

Fosfor je važan za prinos i kvalitetu i potrebno je najviše do 40 kg/ha dostupnog P 2O5. Prosječne potrebe su 25-30 kg/ha P 2O5. Fosfor se prilično ujednačeno prihvaća i treba biti dostupan tijekom vegetacije.

Kalij je važan za kvalitetu, unosi se najmanje 80 kg/ ha K2O, ovisno o sadržaju K 2O po analizi plodnosti. Za osnovnu startnu gnojidbu i prihranu granuliranim proizvodima savjetuje se koristiti gnojiva s kalijem u obliku sulfata, kao što su YaraMilaT Complex ili Cropcare.

Treba istaknuti važnost kalcija-Ca. Vrhunsko rješenje su YaraLivaT Nitrabor i Tropicote (granulirani proizvodi), Calcinit (preko sustava kap po kap) i YaraVitaT Frutrel i Stopit kao folijarni proizvodi s kalcijem.

Potreba za magnezijem-Mg je 35 kg/ha MgO, sadržavaju ga YaraMilaT i Krista Mg proizvodi.

Od mikroelemenata važni su bor-B, mangan-Mn, željezo-Fe, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo, te se tehnologija ishrane temelji na osiguravanju svih hranjiva.

Preporučeni proizvodi:

Startna gnojidba: YaraMilaT Cropcare 8-11-23, 11-11-21 ili YaraMilaT Complex 12-11-18.

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLivaT Calcinit, Nitrabor ili Tropicote.

Prihrana kalijem i dušikom: UnikaT Kali, KristaT K Plus, KristaT SOP.

Vodotopiva gnojiva: KristalonT ili FerticareT.

Prihrana magnezijem: KristaT MaG ili KristaT MgS.

Prihrana helatima: RexolinT i TensoT proizvodi.

Folijarna prihrana: YaraVitaT Frutrel (sadržava N,P 2O5,CaO,MgO,SO 3,Zn,B). YaraVitaT Bortrac (bor), YaraVitaT Stopit (kalcij), YaraVitaT Magtrac (magnezij), a obratite pozornost ostalim YaraVitaT proizvodima ako je zbog manjka potrebno dodati pojedinačne mikroelemente, Mn, Fe, Cu, Mo.
KristalonT Specijal 18-18-18 ili FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha primjenjuju se u folijarnim tretmanima tijekom cijele vegetacije.

AlbatrosT folijarna gnojiva primjenjuju se u folijarnim tretmanima tijekom cijele vegetacije.

Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima.

Tehnologija ishrane vinove loze:

Ostali savjeti