Naš asortiman

Posude za cvijeće

Savjeti za vrt, vinograd i polje

Utjecaj primjene Yara gnojiva na bolju kvalitetu i prinos pšenica

Yara Mila gnojivoPoznato je da na kvalitetu pšenica u najvećoj mjeri utječe sortiment, odnosno genetski potencijal, no naši usporedni pokusi na istim sortama, sa različitim gnojidbama pokazali su velike razlike u kvaliteti, odnosno količini proteina.
Više o utjecaju primjene Yara gnojiva na kvalitetu i prinos:

Kukuruz - gnojidba

KukuruzKukuruz je najzastupljenija i ujedno najznačajnija kultura u ishrani stoke. Kvaliteta i prinos požetog kukuruza izravno se odražavaju na uspjeh u ishrani domaćih životinja. Par savjeta kako prihraniti kukuruz gnojivima za bolje prinose i uspješniju godinu.
Više o gnojenju kukuruza za bolji prinos:

Sjetva i sadnja s obzirom na položaj mjesecaDohranjivanje jabuka i bresaka gnojivima

Osnovnu startnu gnojidbu breskve granuliranim gnojivima obavite u dvije faze (jesen i proljeće) ili u jednom prohodu u rano proljeće. Mnoge sorte imaju specifične zahtjeve prema odnosu i količini hranjiva. Višak dušika izravno utječe na kvalitetu, važno je imati optimalan intenzivan porast i razvoj plodova.
Više o dohranjivanju jabuka i bresaka:

Baliranje - mrežice za baliranje nove generacije

Od vremena kada je 1980-ih godina započeo razvoj mrežica za baliranje, tvrtka TAMA, pionir u proizvodnji mreža, je od jednostavne mrežice stvorila proizvod visokog tehnološkog napretka sa jedinstvenim karakteristikama i prednostima. Tehnologija "od ruba do ruba" je patentirana tehnika proizvodnje tvrtke Tama te ostale mrežice koje se tako deklariraju zapravo to nisu.
Više o mrežicama nove generacije:

Pretok vina

Prvo pretakanje vina obavljamo u studenom ili prosincu, rijeđe u siječnju. Po završetku fermentacije mlado vino sumporimo sa 1- 1,5dl sumporaste kiseline /1hl ili 10 - 15g /1hl pyrovina (vinobrana). Nakon 7 -10 dana obavimo pretok. Prvim pretokom odvojimo grubi talog nastali od kvasaca, hrane za kvasce i enzima od mladog vina.
Više o pretakanju vina:

Čuvanje jabuka nakon berbe

Jabuka na drvetuOvogodišnja berba jabuka dobrim je dijelom završena, a beru se još samo kasne sorte. Nakon što ste svoje plodove ubrali u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost) treba ih pravilno uskladištiti kako bi što dulje očuvali kvalitetu. Više o čuvanju jabuka:

Premazivanje voćaka vapnom

U kontinentalnim uvjetima, u jesen, tokom zime i proljeća često imamo sunčane dane koje prate hladne noći i jutarnji mrazevi. Nakon niskih noćnih temperatura, jutarnje i dnevne zrake sunca naglo zagrijavaju deblo, koje je tamne boje i dodatno privlači svjetlo. Uslijed toga dolazi do širenja dubljih dijelova tkiva, a koje ne prati širenje kore, te ona puca. Više o premazivanju:

Češnjak - hrana i lijek

Najpoznatije je djelovanje češnjaka protiv prehlade i gripe a koristan je i pri bronhitisu. Vrlo je koristan pri izlučivanju žuči, pri snižavanju krvnog tlaka, snizuje kolesterol u krvi, pospješuje probavu i rad mokraćnog sustava.
Više o češnjaku:

Zaštita vinograda od tuče

Primjena herbicida u vinogradu Postavljanje zaštitnih mreža u vinogradima predstavlja jedino sigurno i učinkovito rješenje za obranu od tuče. Mreže su proizvedene od umjetnih vlakana i propusne su za sunčeve zrake. Vrlo su lagane i razmještaju se kao krov iznad redova.
Više o zaštiti vinograda od tuče:

Priprema podruma za berbu grožđa

Berba grožđaSmatramo da će biti od koristi da vinogradare na vrijeme podsjetimo na neophodne pripreme za berbu grožđa. Svakom vinogradaru stalo je da proizvede što kvalitetnije i zdravo vino. Unatoč lošim vremenskim uvjetima i teškom vinogradarenju ove kišne godine posebnu pažnju treba posvetiti podrumarenju.
Više o pripremi podruma:

Sadnja Voćaka

Preporučuje se da jama za voćku bude široka od 80-100 cm. Dubina ovisi o tlu i dovoljna je 50-60 cm, s tim da se jama još mora produbiti prekapanjem bez izbacivanja zemlje, kako bismo korijenu osigurali potrebnu vodu. To je vrlo važno kod tla s tvrdom podlogom jer voćke sađene u jame s tvrdom laporastom podlogom propadaju.
Više o sadnji voćaka:

Razlike između troslojnih i peteroslojnih folija za baliranje

Na tržištu se danas nudi mnogo vrsta folija za baliranje. U većini slučajeva radi se o višeslojnim folijama. Međutim, velika je razlika da li su to troslojne ili peteroslojne folije. Raspitajte se o tome što kupujete, razlike u kvaliteti nisu zanemarive.
Razlike između troslojnih i peteroslojnih folija za baliranje:

Navodnjavanje kap-po-kap

Primjena herbicida u vinograduDanas je bez sustava za navodnjavanje gotovo nezamislivo održati stabilnu i kavalitetnu poljoprivrednu proizvodnju. Navodnjavanje prema nekim istraživanjima omogućava podizanje prinosa i do 50%. Osim toga i kvaliteta plodova je znatno bolja pa je plasman na tržište sigurniji što je osobito važno proizvođačima kojima je poljoprivredna proizvodnja primarna djelatnost.
Više o primjeni sustava za navodnjavanje:

Primjena Yara gnojiva u uzgoju rasada

Suvremeni uzgoj biljaka podrazumijeva osiguranje optimalnih uvjeta okoline za razvoj biljaka, preciznost izvođenja agrotehničkih mjera od početka uzgoja do kraja, te upotrebu kvalitetnih repromaterijala.
Više o primjeni Yara gnojiva:

Primjena herbicida u vinogradu

Primjena herbicida u vinograduU svibnju je vinova loza u punom porastu. Nastavlja se briga o uzdržavanju tla. Najčešće je to košnja tratine i/ ili primjena herbicida na bazi aktivne tvari glifosata (preparati pod trgovačkim nazivom: Total, Cidokor, Herkules.) Važno je napomenuti da se ti herbicidi mogu koistiti za uništavanje korova u vinogradu tek od pete godine starosti loze i djeluju putem lista, što znači da je potrebno kvalitetno poprskati list korova.
Više o primjeni herbicida u vinogradu:

Baliranje agro-stretch folijom

Prolazeći pored hrvatskih polja u današnje doba možemo vidjeti sve više bala sjenaže i silaže omotanih agro-stretch folijom. Trend je to koji smo preuzeli od svjetskih farmera i koji pokazuje odlične rezultate. Međutim, nisu sve folije jednake niti postižu jednake učinke. A učinci su itekako bitni jer o njima ovisi zdravlje Vaše stoke te, konačni proizvod koji je cilj svakog farmera, a to je kvalitetno mlijeko.
Više o baliranju:

Kalendar radova u povrtnjaku

Kratki pregled radova u vašem povrtnjaku po mjesecima tokom godine...
Provodi se priprema presadnica za izlazak na polje što znači često provjetravanje i snižavanje temperature u plastenicima. Redovito se njeguje sijano i sađeno povrće iz ranijeg razdoblja. Priprema se tlo za sjetvu i sadnju uz odgovarajuće postupke protiv štetnika. U zaštiti od bolesti ne preskočiti zaštitu od bolesti poput plamenjače i pepelnice...
Više o radovima u povrtnjaku:

Kalendar radova u vinogradu

Kratki pregled radova u vašem vinogradu i podrumu po mjesecima tokom godine...
U vinogradu saditi mlade loze, nastaviti s rezidbom i privezivanjem čokota i lucnjeva vezicama i bužirima, započeti s proljetnom prihranom dušičnim gnojivima. U slučaju napada crne pjegavosti i pepelnice, koji se na rozgvi primjećuju u obliku crnih točkica i pjega odnosno narančastih mrlja, vršiti zaštitu mješavinom bakrenih preparata s dodatkom močivog ili sumpora. Jajašca crvenog pauka i štitastih uši suzbijamo mineralnim uljima...
Više o radovima u vinogradu:

Kalendar radova u polju

Kratki pregled radova u vašem polju po mjesecima tokom godine...
Nastavlja se berba proljetnih kultura i sjetva ozime pšenice, osobito sorti koje toleriraju kasniju sjetvu. Slobodne površine nakon završetka jesenske sjetve duboko se oru i gnoje stajskim i mineralnim gnojivima. Brazda ostaje otvorena kako bi mogla bolje i dublje izmrznuti tijekom zime te akumulirati zimsku vlagu, dragocjenu za sljedeću godinu osobito u slučaju suše...
Više o radovima u polju:

Kalendar radova u voćnjaku

Kratki pregled radova u vašem voćnjaku po mjesecima tokom godine...
Ako vrijeme to dozvoljava i zemlja nije zaleđena, unaprijed se pripremaju rupe za presađivanje loze, voćki i drveća. Orezuju se: malina, jabuka, borovnica, kruška, ribizl i ogrozd. Provodi se čišćenje debla. Tako se otkivaju brojni paraziti (odrasli ili u jajašcima) koji zimuju u pukotinama kore...
Više o radovima u voćnjaku:

Kalendar radova u cvjetnjaku

Kratki pregled radova u vašem cvjetnjaku po mjesecima tokom godine...
Provodi se zaštita protiv korova i raznih štetnika kemijskim sredstvima ili mehaničkim postupcima. Uklanjamo ocvale cvjetove kako bi naše biljke stvarale nove cvjetove. Sijemo maćuhice, potočnice i tratinčice za jesensku sadnju. Redovito kosimo travu, prihranjujemo je i po mogućnosti osiguravamo navodnjavanje...
Više o radovima u cvjetnjaku:

Dohranjivanje vaših poljoprivrednih kultura gnojivom

Nedostatak minerala i elemenata u zemlji, koja se iscrpljuje tijekom eksploatacije nadoknađujemo prirodnim ili umjetnim gnojivom, a preporučujemo vam gnojiva sa preciznim sastavom za nadoknadu upravo onih tvari koje nedostaju vašoj zemlji za bolje prinose.

Pripremili smo vam stručne savjete za dohranjivanje poljoprivrednih kultura gnojivima. U prilozima s liste možete pročitati sve o gnojivima, količinama, te zašto koristiti pojedine vrste gnojiva.

Blitva, špinat, matovilac, rikola

Zelena salata i radič

Cvjetača, brokula, kupus, kelj

Mrkva i peršin

Luk

Paprika na otvorenom

Paprika u plasteniku

Rajčica i patlidžan na otvorenom

Rajčica u plasteniku

Krastavac

Krastavci kornišon i tikvice

Ukrasno bilje, travnjaci i vrtovi

Djeteline i trave

Sjetva i sadnja s obzirom na položaj mjeseca

Jagode

Malina i kupina

Orah, lješnjak, drenjina

Dinja i lubenica

Sjetva i sadnja s obzirom na položaj mjeseca

Krumpir

Pšenica, ječam, tritikal, zob

Kukuruz

Suncokret

Duhan

Šećerna repa

Uljana Repica

Soja i zrnaste leguminoze

Sjetva i sadnja s obzirom na položaj mjeseca

Vinova loza - vinske sorte

Sorte stolnog grožđa

Jabuka i breskva

Marelica

Šljiva

Kruška

Trešnja i višnja

Maslina

Mandarina

Sjetva i sadnja s obzirom na položaj mjeseca

Sjetva i sadnja s obzirom na položaj mjeseca i mjesečeve mjene

Pomalo zaboravljena tradicija ponovno je uvrštena u mnoga znanstvena istraživanja pa je potvrđeno da postoji povezanost između rasta i razvoja biljaka i položaja planeta prilikom sjetve.
Više o utjecaju mjeseca na sjetvu i sadnju:

Sjetva i sadnja s obzirom na položaj mjeseca

Navodnjavanje voćnjaka

U našoj zemlji navodnjavanje voćaka trebalo bi biti obavezno, jer je suša redovita pojava u ljetnom periodu, traje duže ili kraće vrijeme i često ostavlja ozbiljne posljedice na smanjenje prinosa i pogoršava kvalitetu plodova. Deficit vlage u početku perioda vegetacije negativno se odražava na opći porast biljaka, loš porast lišća, cvjetanje je slabije jer opadaju cvjetni zameci...
Više o navodnjavanju voćnjaka:

Pripreme za vrt - korisni savjeti!

Ne zaboravite da sve dok se vrtna zemlja lijepi za čizme ne ulazite u vrt.

Zaštite vaše povrće od puževa tako da oko gredica sijete KADIFICE.

Najbolji susjedi mrkve su kupus, poriluk i salata.

Važno je da sijemo u pravo vrijeme jer svaka kultura ima svoje zahtjeve!

Ne zaboravite da je sjeme iz domaćih zaliha staro i gubi klijavost pa prije sjetve nabavite novo sjeme.

Nemojte sijati pregusto jer tako biljke ne dobiju dovoljno zraka, svijetla ni hranjivih tvari.